Cantus feminae Nechanice třicetiletý

26.09.2021 15:54

    Je to až neuvěřitelné, jak rychle to uběhlo. Vlastně jsme si toho příliš nevšímali. A je to tady. Náš komorní pěvecký sbor Cantus feminae Nechanice oslaví v tomto roce třicet let svého trvání.

   Bylo to přesně 7. září 1991, kdy se uskutečnila první zkouška sboru. Přítomno bylo osm odvážných žen a jeden nadšený sbormistr. Nevěděli jsme, jak to celé v dalších týdnech a měsících poběží a vůbec jsme netušili, jak to dlouho nám to vlastně vydrží. Ale spojovala nás společná touha zpívat a postupně pronikat do tajemství sborového zpívání a sborového života vůbec.

        Některé zpěvačky po čase odešli, jiné zase přicházeli a přinášeli nové impulsy. Přicházely první nesmělé koncerty naplněné trémou, ale také povzbuzením k další pěvecké práci. A tak jsme v průběhu času mohli vyrazit i za hranice města a po dlouhé době také za hranice české.

      Jako každé sdružení nadšených lidí sbor prožíval různé peripetie. Od radostných a nadějných přes těžké i neradostné chvíle. Zažili jsme téměř ukončení činnosti. Ale také jsme prožívali nadšení při skvělých koncertech a společné nervy při soutěžích, veselé a někdy i trochu adrenalinové zážitky na zahraničních cestách. A že jsme projeli více než desítku evropských zemí a Izrael. Vyzkoušeli jsme tvrdou práci při nahrávání CD, kdy bylo třeba každý tón mít ve správnou chvíli ve správné barvě na správném místě.   

     Na koncertech a cestách jsme nacházeli mnoho nových přátel a kamarádů stejně poblázněných do sborového zpívání. Jsme rádi, že nám většina těchto přátelství vydržela dodnes. Ono to sborové žití není pouze o snaze po kvalitním zpívání. Je to především o lidech. A tu společnou radost a nadšení jsme nacházeli nejen mezi kamarády v jiných sborových sdruženích, ale hlavně mezi sebou.

     A tak tak prima parta děvčat a žen, která dnes čítá třicítku aktivních členek, si nyní připomíná kulaté výročí.

     O tom jak to bylo a je se můžete dočíst v knize vydávané při této příležitosti. Nazvali jsme ji příznačně „Kantáta o přátelství“.

     Rádi bychom ji pokřtili na slavnostním koncertě, který se uskuteční v Kulturním domě v Nechanicích 23. října 2021 od 19 hodin.

     Přijměte tuto informaci zároveň jako pozvánku na společné setkání všech bývalých členek, sponzorů, příznivců a přátel.

     A máte-li chuť zkusit to společně s námi, rádi a vřele vás přivítáme na pravidelných pátečních zkouškách v Kulturním domě v Nechanicích.

Petr Semerák, sbormistr


© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode